13.7.2017

Jak na otoky z vedra

 

Krásné nohy bez otoků
Designed by Jannoon028 / Freepik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Během horkých letních dnů řada lidí trpí otoky nohou, rukou, nebo i celého těla. Nevejdou se do bot, nemohou pořádně ohnout prsty, nebo se prostě cítí celí opuchlí.

Proč tyto otoky vznikají a jak se jich vyvarovat?
Důvodů může být jistě více, ale upusťme pro tentokrát od katastrofických scénářů a věnujme se pouze těm nejpravděpodobnějším příčinám.

1) S vyššími teplotami dochází ke změně hospodaření s vodou v organismu a to ovlivňuje krevní i lymfatický systém.
Více se potíme a pokud zároveň nejsme mistři světa v dodržování pitného režimu, dojde ke zhoustnutí krve i mízy. A první důvod případného otoku je na světě.
Totiž, zatímco krev má vlastní pumpu, srdce, které si dokáže s větší hustotou celkem dobře poradit, byť za cenu vyšší námahy, lymfatický oběh takovou pumpu nemá a pokud lymfa zhoustne. Může pak dojít k jejímu hromadění v končetinách, kde ji drží gravitace.
Dalo by se skoro říci, že když v předpovědi počasí hlásí vyšší stupeň srdeční zátěže, vlastně nám hlásí: “Více pijte a mějte nohy nahoře.”

2) S vyšší teplotou dochází k roztažení žil a cév a zároveň k mírnému poklesu svalového napětí. Díky tomu je na lymfatický systém vyvíjen menší tlak a lymfa není tak efektivně poháněna. Opět tedy dojde k jejímu zpomalení a možnému hromadění v periferiích.

Vzniku otoků přispívá dále malá aktivita svalů, těsné ponožky, případně prádlo, špatný pitný režim, ale například i vysoká zátěž při turistice nebo sportu. To je důvod, proč vám nohy otečou stejně tak v kanceláři, když sedíte na židli a koukáte do počítače, jako když si po roce vyrazíte na túru k Mumlavským vodopádům.
Častým jevem je i otok rukou v případě, že jste někam vyrazili s batohem na zádech. Gravitace a ucpání odtoku z ruky vede k hromadění lymfy v dlaních a prstech.

Co dělat, když máte oteklé nohy a potřebujete to vyřešit rychle, nebo se chcete rychle cítit lépe?

V takovém případě je ideální dojít si na lymfodrenáž. Díky manuální lymfodrenáži jsme schopní dosáhnout překvapivých výsledků již po první proceduře a výrazného zlepšení cirkulace lymfy po cca 5 procedurách.
Navíc se nás můžete ptát na věci , které vás o těle zajímají a tak se třeba i něco o péči o tělo dozvědět.

Co dělat, když otečete a nemáte zrovna možnost běžet k masérovi?

Když už vás otok potká, je několik způsobů, jak ho zmírnit:
1) Zvednout končetinu tak, aby působením gravitace lymfa odtekla. V případě nohou stačí si je opřít o stěnu, nebo podložit polštářem a několik minut počkat. Když vám otečou např. prsty na rukou, dejte ruku nad hlavu…

2) Zchlaďte místo vodou nebo obkladem. Dejte si nohy na chvíli do kýble s chladnou vodou, nebo do potoka a poté aplikujte bod 1.

3) Pomáhají i jemné masáže, které působí proti gravitaci. Hlaďte si nohu nebo ruku směrem k tělu. Tím stimulujete lymfu, aby z končetiny odtekla, vlastně si tak dopřejete auto-lymfodrenáž. Nepoužívejte velký tlak, jde opravdu jen o hlazení.

 

strečink
Designed by Freepik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak se otokům bránit dlouhodobě?

1) Pijte více vody

2) Přiměřeně holdujte pohybu. Pravidelná aerobní aktivita alespoň 30 minut denně prospěje vašemu krevnímu i lymfatickému oběhu. Pokud váháte, pak vězte, že jóga není aerobní aktivita. Zkuste běh, kolo, spinning, tanec nebo nějaké z těch eliptických cvičítek ve fitku.

3) Nenoste prádlo a ponožky s těsnou gumičkou. Stejně, jako ponožky, tak například slipy nebo kalhotky s těsnou gumou kolem stehna vám přiškrtí lymfatické cévy a lymfa se vám bude hromadit na vnitřní straně stehna. Viděl jsem to už mockrát.

4) Jezte méně nezdravých tuků. Lymfatický systém transportuje tuky a ty se mohou ukládat do různých záhybů a tůněk v lymfatických cestách. Čím kvalitnější tuky konzumujeme, tím snáze v našem těle proudí. Například olivový nebo kokosový olej jsou velmi vhodné. Naproti tomu živočišné tuky mají tendenci lymfatické cesty spíše ucpávat.

5) Pijte více vody. Že se opakuji? Ale jistě… i já sám totiž vím, že bych měl pít vodu a pak jdu do obchodu a koupím si třeba..mirindu, nebo birell, nebo jablečný džus. A přestože proti těm nápojům nic nemám, tak kdybych pil celý den jen mirindu, nefungovalo by to. Proto si vodu připomínám minimálně dvakrát 🙂

Jsem přesvědčený, že dodržování těchto několika zásad a občasná návštěva maséra 😉 jsou naprosto dostatečné pro udržení si dobrého pocitu z vlastního těla a zajištění jeho bezvadného fungování.

Přeji vám hezké léto, a pokud byste si chtěli dopřát masáž, mrkněte na moje volné termíny v online kalendáři, nebo mi zavolejte 😉

Zbyněk Karbusický

Masáže Vinohrady provozuje The Body Experts s.r.o.

Nestátní zdravotnické zařízení v oboru fyzioterapie a zdravotních masáží. Více o našich službách se dozvíte z odkazu níže.
Další provozovny
MASÁŽE KARLÍNDOMŮ