2.12.2018

Kraniosakrální terapie

Novinkou v mojí nabídce technik je Kraniosakrální terapie, se kterou bych vás rád seznámil v tomto krátkém příspěvku.

Výraz “Kraniosakrální terapie” dnes zaznívá ze všech směrů. Co to ale ve skutečnosti je, jaké účinky má na tělo a mysl a jak poznáte, že jste v dobrých rukou?

Kraniosakrální terapie je jemná manipulativní technika zaměřená na harmonizaci stavu Centrální nervové soustavy, mozku, míchy, nervů a zprostředkovaně všech procesů v těle. Vychází z manuální osteopatie, což je obor, který se zrodil počátkem 20. století v USA. Nejedná se tedy o esoteriku, práci s “energiemi”, ani čínskou medicínu.

Z různých pramenů se můžete dočkat různých informací a k celkovému pochopení Kraniosakrální terapie je nejspíše potřeba absolvovat některý z kurzů a přečíst si o ní několik knih. I tak bude znít vše, co se o ní dozvíte, neuvěřitelně.

uvolnění báze lební

 

 

 

 

 

 

Pokusím se tedy vše shrnout v několika bodech:

1) Kraniosakrální terapie vychází z idei, že vitalita člověka závisí na správném fungování CNS a plynulém a ničím nenarušeném omývání mozku a míchy mozkomíšním mokem. Tvůrci Kraniosakrální terapie bylo zjištěno (a všemi jejich následovníky potvrzeno), že mozkomíšní mok vytváří pravidelné “vlny”, které se rozlévají z hlavy do křížové kosti a zpět. Podobně, jako když si do dlaní položíte lahev s vodou a nakloníte ji zlehka k jedné straně a pak k druhé.
Tento pohyb v systému není závislý na dechu, ani srdečním tepu a dokonce ani na fyzické aktivitě. Je téměř za všech okolností stejný a pro každého člověka typický. Empiricky bylo zjištěno, že se pohybuje mezi 5 a 12 cykly za minutu. Kraniosakrální rytmus, přestože je velmi jemný, prochází všemi strukturami těla.
Je-li vnějšími, nebo vnitřními vlivy narušen, vzniká v těle lokální, nebo celková slabost, která může vést k chronickým potížím.

2) Kraniosakrální terapie harmonizuje cykly uvnitř CNS a to včetně jejich projevů na periferiích těla a tím vytváří podmínky pro správné fungování těla i na nejjemnějších úrovních. A pokud vytvoříme správné podmínky tam, kde dosud nebyly, tělo se bezprostředně uvede do harmonie a samo “opraví” chybový stav.
Myslíte, že je to neuvěřitelné, že něco tak jemného nemůže fungovat?
Nabídnu Vám jiný podnět k přemýšlení. Věříte například na funkci hormonů v těle? Když je rozhozena jejich rovnováha, celé tělo bojuje s disharmonií, můžete například prudce ztloustnout, zhubnout, trpět návaly horka a zimy, ovlivňuje to vaši náladu, chuť k jídlu, chuť na sex, pocit únavy a podobně. Pokud věříte, že miniaturní chemické částice ovlivňují takto zásadně pochody ve vašem těle, jak těžké je uvěřit, že stejně silně je mohou ovlivňovat velmi jemné mechanické blokády?

3) Jemným uvolněním napětí, které z vnějšku i zevnitř působí na náš CNS, navozuje Kraniosakrální terapie stav hlubokého uvolnění. Je to stav shodný s hlubokým spánkem během noci. V tomto stavu se v těle produkují látky, které akcelerují proces regenerace a které si tělo dokáže vyrobit právě a jedině v tomto stavu. Pokud jste v neustálém stresu a vaše kvalita spánku tím trpí, nebo spíte dlouhodobě méně, než 6 hodin, těchto látek v těle nemáte dostatek a jste náchylní k různým nemocem a zdravotním problémům. O blahodárném působení na psychiku ani nemluvě. 

centrální nervový systém

 

 

 

 

 

 

 

 

4) Přestože Kraniosakrální terapie je primárně manipulativní, čili mechanická technika, do určité míry zde pracujeme i s energií. Nikoli ovšem s energií “kosmickou, astrální”, či jinak esoterickou, ale s energií těla. Lidské tělo i každá buňka v něm má svůj vlastní elektrický potenciál, který jsou dnes vědci schopni změřit (Povrchový potenciál nervového vlákna je cca -50mV) . Nervové impulzy jsou v podstatě také elektrické impulzy probíhající celým naším tělem. Stejně tak každá buňka svalů, kostí a vnitřních orgánů má své vlastní vnitřní a vnější elektrické napětí, svůj vlastní potenciál. Díky znalosti těchto potenciálů, vodivosti tkání a dalších jejich fyzikálních vlastností  můžete dnes celkem pohodlně zjistit pomocí jednoduchého přístroje například obsah tuku v těle a podobně.

V Kraniosakrální terapii tedy ovlivňujeme svým vlastním elektrickým potenciálem potenciál buněk klienta a ty na něj mohou nějak reagovat. Mnohdy jen přiložení rukou na místo, kde energie v těle neproudí harmonicky, vyvolá u klientů silnou reakci. Dokonce takovou, že mechanické působení na dané místo, byť je prováděno minimální silou, již pociťují jako “příliš silné”.
Můžeme v těchto případech hovořit o magnetizování, nebo prohřívání daného místa. A i toto mnohdy stačí k odstranění potíží, se kterými si mnohem silnější techniky (například masáž) nedokázaly poradit.

5) Pokud jste, jako já, materiálně uvažující člověk a nechce se vám věřit tomu, že jemnou technikou, při které se sotva dotýkám těla klienta, lze na tělo efektivně působit, nebo že jakýmsi “magnetizováním” v něm lze vyvolat ozdravné, regenerační procesy, naprosto vám rozumím.
Ale… měli bychom tak citlivé tělo, že dokážeme cítit 1 zrnko písku na špičce prstu, nebo elektrické napětí, když projdeme kolem někoho v umělém svetru, kdyby nás zároveň takto malé síly nedokázaly ovlivnit?

Zkuste se tedy naladit na jemnější vnímání a dopřejte tělu a mysli i tuto relaxační a regenerační techniku. Sami uvidíte, jaký účinek na vás bude mít.

Na závěr chci upozornit na to, že ani tato technika není samospásná a že se jejím použitím nedají vyřešit všechny problémy ani fyzické, ani duševní, což ovšem mnoho jejích zastánců tvrdí. Každá technika, včetně této má svoje možnosti a svoje limity. Teprve jejich vhodnou kombinací se jejich účinek může maximalizovat. A právě proto jsem Kraniosakrální terapii zařadil do svého portfolia technik, abych dokázal tělo klienta oslovit zase z jiného úhlu a pomohl mu, cítit se ještě lépe. Pokud se rozhodnete vyzkoušet tuto techniku v mém provedení, potěší mě to.

Kdybyste ale z nějakého důvodu chtěli vyhledat jiného “terapeuta”, dovolím si vám dát několik doporučení:
– Ten, kdo Kraniosakrální terapii (a jiné techniky) provádí, by o ní/o nich měl vědět co nejvíc, znát anatomii a souvislosti mezi tím, co dělá a jaké účinky na tělo to může mít.
– Měl by pracovat pečlivě a s maximální možnou pozorností, na práci si vyhradit dostatek času a zbytečně se od práce nenechat vyrušit.
– Měl by být schopen zodpovědět vaše dotazy a vyvrátit správnými argumenty vaše obavy. Měli byste se v jeho péči cítit bezpečně a uvolněně.
– Neměl by tvrdit, že jedním hmatem, nebo jednou technikou “vyřeší” všechno. Asi jako automechanik také všechno neopraví křížovým šroubovákem.
– V neposlední řadě by měl mít nastavenou férovou cenu. Jakákoli technika za 200/hodinu je podezřelá, za 2000/hodinu předražená. 🙂

Přeji vám šťastnou ruku při výběru. 😉

(Přestože v názvu je slovo terapie, v našem podání se nejedná o léčebnou techniku. Nenahrazujeme klasickou medicínu, lékaře a zdravotníky. Máte-li zdravotní potíže, obraťte se v první řadě na vašeho lékaře. Ke Kraniosakrální terapii se váží podobné kontraindikace jako k masážím, vhodnost této techniky se mnou předem konzultujte, při vážnějších pochybnostech se poraďte s lékařem.)

Masáže Vinohrady provozuje The Body Experts s.r.o.

Nestátní zdravotnické zařízení v oboru fyzioterapie a zdravotních masáží. Více o našich službách se dozvíte z odkazu níže.
Další provozovny
MASÁŽE KARLÍNDOMŮ